Fostul candidat la alegerile prezidențiale egiptene Amr Moussa a fost ales, duminică, președinte al Comitetului celor 50, care a început lucrările de revizuire a Constituției, suspendate de armată în timpul destituirii președintelui islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.
În cadrul acestei sesiuni inaugurale, care a avut loc în incinta Shura (Camera superioară), Moussa, fost secretar general al Ligii Arabe, a fost ales în fața lui Sameh Ashur, președintele sindicatului avocaților și șeful partidului nasserist arab.
Comitetul celor 50, format din 50 de personalități provenite în principal din rândul curentelor liberale și de stânga, vor trebui să aleagă și doi vicepreședinți și să formeze mai multe comisii.
Acest comitet are la dispoziție 60 de zile pentru a preda versiunea finală Constituției amendate președintelui interimar, care va avea 30 de zile pentru a anunța data unui referendum.
Actuala Constituție a fost adoptată în decembrie prin referendum dar ea este suspectată că va deschide calea unei islamizări a legislației, iar revizuirea sa reprezintă unul dintre principalele ateliere de lucru prevăzute prin foaia de parcurs, prezentată de armată pentru tranziție.
Printre cei 50 de membri se află reprezentanți ai instituțiilor religioase ale țării, societății civile, mișcării Tamarrod – care se află la originea manifestațiilor din 30 iunie pe care s-a sprijinit armata pentru a-l demite pe Morsi la 3 iulie – precum și ai armatei, poliției, sindicatelor, studenților și femeilor.
Frații Musulmani, din care provine Morsi, consideră noile autorități ca fiind „nelegitime” și au refuzat să participe la procesul de tranziție.
La sfârșitul lui august, un prim comitet format din patru profesori universitari și șase magistrați au pregătit amendamente constituționale, pe care le va analiza Comitetul celor 50.